Всички

Дизайнерски трапезни маси и столове – тенденции за 2023

Трапезна маса със столове в модерна кухня.

Дизайнерските трапезни маси и столове стават все по-популярни с желанието на все повече хора да добавят нотка лукс към домовете си. Но те често са изправени пред въпроса как най-добре да ги съчетаят, за да създадат перфектната луксозна атмосфера.

В статията ще разгледаме какви са тенденциите при дизайнерските трапезни маси и столове за 2023 година и ще ви помогнем да се ориентирате как най-добре да подредите своята трапезария по последна мода.

Тенденции в интериора за трапезарията през 2023 година

Основната тенденция при луксозните трапезни маси и столове за 2023 се очертава да е комбинация между комфорт, функционални извивки и ярък цвят за акцент. Не е учудващо, че комфортът е на първо място. В последните години хората прекарват все повече време у дома и удобството зае водеща роля в избора на мебели за сядане, независимо от помещението, за което за предназначени.

Промяната в начина на живот, все по-дългото време, прекарано в работа от дома, и хибридният гъвкав работен график изискват уютът да бъде основна цел на съвременния интериорен дизайн. Търсенето на удобни и стилни мебели с акцент върху тяхната функционалност ще остане основна тенденция и през следващата година.

Някои от другите по-важни тенденции за 2023 година в създаването на дизайнерските трапезарии са:

 1. Смел и дързък дизайн

Дните на семплите и непретенциозни мебели за трапезария остават в миналото. Все повече и повече хора избират по-смели и по-впечатляващи мебели.

 1. Комбиниране
Стая с прозорец, маса за хранене и столове.

Друга популярна тенденция е да се смесват и съчетават различни стилове маса за хранене и столове, за да се придаде еклектичен и неповторим вид на трапезарията.

 1. Устойчиви материали

Устойчивите материали стават все по-популярни във всички области на дизайна, като мебелите за трапезария не са изключение. Съвременните дизайнери и производители се стремят да щадят максимално планетата и ресурсите, минимизирайки отпечатъка върху околната среда. Ако и вие припознавате себе си в тази мисия,  потърсете маси и столове, изработени от устойчиво дърво или бамбук от производител, който показва, че се стреми да спазва устойчиви практики в производството.

 1. Ярки и живи цветове

Цветовете имат ключова роля в интериорния дизайн на всяко жилищно пространство, създавайки отличителна атмосфера. През 2023 година ярките, наситени и живи нюанси стават все по-популярни в мебелите за трапезария.

 1. Геометрични форми

Геометричните форми са популярна тенденция във всички области на дизайна и мебелите за трапезария не правят изключение. Потърсете маси и столове с интересни геометрични форми за модерна и стилна визия.

Една конкретна геометрична форма ще е предпочитан тренд през следващата година. Продълговати овали, с форма на хапче, както и да ги наричате, масите с меки ръбове тип полуправоъгълни са предпочитаната форма от съвременните дизайнери. Заоблените трапезни маси осигуряват достатъчно място за гостите, но визуално изглежда, че заемат по-малко място поради заоблените си ъгли. Този тип маси са особено подходящи за домове с малки деца или възрастни хора. Заоблените ръбове са по-безопасни и намаляват вероятността от инциденти.

Като оставим настрана формата на плотовете, нараства популярността и на алтернативните основи за маси, създаващи скулптурни форми. Друга интересна новост са ивиците, които се налагат като тенденция в дизайна на дома – от раирани стени до текстил в райе.

Тенденции при луксозни трапезни маси и столове за 2023 година

Няколко стола около голяма дървена маса за хранене, сервирана с домашно приготвена храна за празнична вечеря в хола.

Трапезарията е важна част от всеки дом. Това е мястото, където семейството и приятелите се събират, за да споделят храна, емоции и преживявания. Освен това е фокусна точка в стаята, така че е важно да изберете трапезни маси и столове, които отразяват вашия личен стил.

Тенденции при трапезните маси

Основният и безспорно най-важен елемент в една трапезария е трапезната маса. Тя е сърцето на цялата стая и обзавеждането ще се върти около този така важен елемент. Затова е необходимо  внимателно да се подберат дизайнът, формата, дори покритието на плота, като всичко това се съчетае с цветовата гама, столовете и тъканите в цялата стая.

Последните тенденции при трапезните маси за 2023 година са:

 1. Елегантен и минималистичен стил

Чистите линии и семплите силуети са ключови. Те са вдъхновени от дизайни с модерен привкус от средата на века.

 1. Органични и естествени материали

Външна трапезна маса тип пейка със столове около нея.

Тази тенденция е свързана с възприемането на вдъхновени от природата материали и покрития като дърво, камък и ратан.

Една от настоящите тенденции в дизайна, която ще се пренесе и в 2023 г., е използването на дърво с “живи” ръбове, които следват естествената му форма. Концепцията използва една непрекъсната плоскост от дърво като плот, на който се показват очертанията на дървото. Създаденият вид е органичен, естествен и земен. Интересното е, че маса като тази може да се впише във всеки стил при правилно комбиниране с останалия пространствен интериор.

 1. Смелост и изявление

Ако искате да направите впечатление с вашата маса за хранене, това е тенденцията за вас. Заложете на смели ярки цветове и уникални материали.

Типично за трапезните маси е да са в неутрални тонове, независимо дали са от дърво, мрамор, или стъкло. Но ако искате да направите изявление и да следвате последните трендове, то заложете на цветове с характер и необикновени материали. В случай, че изберете голяма ярка маса, бъдете внимателни какви ще са заобикалящите я мебели. За постигане на луксозен модерен интериор и визуално въздействие се уверете, че цветовете около самата трапезна маса са ненатрапчиви.

 1. Еклектично и забавно

Тази тенденция е свързана със смесването и съчетаването на различни стилове и материали. Могат да се направят комбинации от стилове като винтидж и модерен или рустик и индустриален.

Създайте стилна комбинация от модерно и рустикално за привличащ окото дизайн. Ако имате ретро маса, може да я съчетаете с модерни столове и да поставите елегантно осветление отгоре за стилен привкус в трапезария.

 1. Геометрични форми на масите
Модерен интериорен дизайн - луксозна трапезария със стъклена маса за хранене и сиви тапицирани столове.

Както споменахме по-рано, една от последните тенденции при трапезните маси и столове е изборът на различни геометрични форми. На голяма популярност се радват масите с мраморен или стъклен плот, които са чудесен начин да се добави модерен дизайнерски щрих към трапезарията. 

Когато става дума за маса за хранене, материалът е голяма инвестиция, но мраморните маси за хранене са нещо повече от забележителност. Ако сте се влюбили в очарованието на мрамора, тогава изберете мраморна маса за хранене и създайте уникален интериор във вашия дом.

Кръгли маси или маси тип “сърф” също са популярен избор, защото насърчават разговора и са чудесни за малки пространства поради липсата на остри ъгли.

Ако имате голямо семейство или пък често организирате забави, разтегателните маси са подходящо решение за повече място при нужда. Разтегателните маси имат плоскости, които могат да се добавят или премахват, така че можете лесно да регулирате масата с цел да побере повече или по-малко гости.

Външните маси са идеален избор, ако имате вътрешен двор или тераса. Масата за хранене на открито е чудесен начин да се насладите на природата и същевременно да забавлявате гости. Външните маси се предлагат в различни материали, така че можете да изберете този, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Без значение на коя тенденция се спрете, най-важно е да се уверите, че тя най-точно отразява вашия личен стил. В крайна сметка масата за хранене е сърцето на вашия дом.

Тенденции при столове

Кафява и жълта ретро кухня с маса за хранене и столове.

От меки и заоблени до изсечени и стабилни профили, луксозните трапезни маси и столове ще придадат стил и ще дефинират вашата трапезария. Столовете са вторият елемент, на който трябва да се обърне внимание при обзавеждане на една дизайнерска трапезария. 

Сред по-популярните тенденции при трапезните столове за 2023 година е избор на обемни столове. Те може да са с по-големи омекотени части или дори наподобяващи възглавници седалки. Много популярни са и столовете с уникални форми и дизайн, както и тези в по-смели цветове. За да се отговори на тренда за следващата година, може спокойно да се заложи на наситени шарки и щампи, които привличат вниманието още с влизане в стаята.

Интериорен дизайн на модерна трапезария, черна маса и сини столове.

Други тенденции при столовете са:

 1. Големи масивни столове. Тези столове определено ще правят впечатление във вашия дом. Освен това са удобни и практични, което ги прави чудесен избор както за ежедневна употреба, така и за забавление и парти.
 2. Ярки цветове. Ярките нюанси са популярен избор за дизайнерски столове, тъй като добавят щрих цвят към всяко пространство.
 3. Смесени материали. Столовете, изработени от различни материали, са модерен и привличащ вниманието вариант.
 4. Столове, подходящи за работа на открито. Те могат да се използват както на закрито, така и навън.
 5. Столове модел пейка. Макар пейките да не са типичният избор за трапезарията, това е една от тенденциите напоследък. Дизайнерите използват този тип настаняване за по-непринудено усещане в стаята и за един по-предизвикателен дизайн, независимо дали става въпрос за голяма, или малка трапезария. Тази тенденция е особено подходяща за градските домове, къде пространството е от особена важност. Така зоната лесно може да се използва за официални събирания, за по-неформални ежедневни дейности, както и като удобно място за деца и възрастни хора.

Пригответе се да видите някои наистина красиви комбинации през следващата година, защото 2023 г. се очертава като събитие за дизайнерските трапезни маси и столове. Дизайнерите стават по-креативни от всякога и ние нямаме търпение да видим какво ще ни представят.

А, ако ви е трудно да откриете сами правилното за вас съчетание на дизайнерски трапезна маса и столове, не се колебайте да се обърнете към нас. В Arreda Casa можем да ви помогнем в избирането на луксозни трапезни маси и столове, които да отговарят на последните тенденции в интериора и да създадат една модерна трапезария.

Нашите продукти са специално селектирани от доказани производители, които не само гарантират много високо качество на изработка на мебелите и спазване на устойчиви практики на работа, но и работят в сътрудничество с известни имена в дизайна на мебели. Това гарантира, че нашите дизайнерски трапезни маси и столове със сигурност следват последните тенденции и ще превърнат вашата трапезария в перфектното място за всеки повод. 

Без значение какъв е вашият личен стил, със сигурност ще откриете идеалните за вас дизайнерски мебели в разнообразието от продукти на Arreda Casa.