Спални

Легло за двама – кои са най-подходящите размери

Две чаши горещо кафе на поднос в леглото в уютен интериор.

Решението какъв размер легло за двама да бъде закупено е изключително важно. Размерът му трябва да позволява двойката да се наслади на добър нощен сън и качествена почивка, без партньорите да пречат един на друг.

В статията ще разгледаме кои са най-подходящите легла за двойки, както и защо е важно да се вземат предвид индивидуалните навици за сън и наличното пространство в спалнята.

Защо изборът на легло е толкова важен

Леглото е основна мебел в спалнята, без която тя би била нефункционална и неудобна. То трябва да дава комфорт, релаксация и сигурност през нощта. 

Леглото е от съществено значение и за създаването на уютна и привлекателна спалня. То изпълнява различни функции – от осигуряване на удобно място за сън и почивка до съхранение на допълнителни одеяла и спално бельо. Леглото се използва и като място за четене, почивка и гледане на телевизия, а в последните години много хора използват леглата си и за да работят на лаптоп или таблет.

Леглото има важна естетическа и интериорна функция, допринасяща за цялостната визия и усещане на спалнята. То е централен елемент и трябва да е удобен и визуално впечатляващ. Около него се подреждат останалите мебели и се сътворява желаната атмосфера на стаята. 

Едно прекалено голямо легло би „блокирало“ малка стая, а твърде компактно легло няма да създава нужното удобство. Някои двойни легла с повдигащ механизъм имат и голямо допълнително място за съхранение, подходящо за одеяла, завивки, книги или дори обувки. Това е голямо предимство и удобство за малките спални, в които мястото винаги не достига и трябва да се търсят решения за съхранение.

Затова размерът на леглото е ключов фактор за комфорта и визията, а изборът му често създава трудности. Особено, когато е легло за двама.

Какви са стандартите при размерите на легла по света

Уютни възглавници на удобно голямо двойно легло в светъл интериор на спалня в елегантен апартамент.

Размерите на леглата във всяка държава варират в зависимост от културните предпочитания и разликите в дизайна.

В САЩ например стандартните размери за едно легло са двойно, голямо и макси (което често се нарича и кралски размер легло или кралско легло). В Япония основните размери на леглата са единични, полу-двойни, двойни и много големи.

В Европа стандартните размери на леглата са единични, двойни и  големи (кралски), с някои вариации в страни като Франция, Италия и Испания.

Размерите на леглата по света също варират значително в зависимост от вида на използваната рамка за легло. В Съединените щати рамките за легла обикновено са изработени от дърво или метал, докато в Европа се предпочитат предимно дървени рамки.  

Важно е да разберете разликите между различните размери легла и рамки във вашата държава, преди да направите покупка, за да изберете подходящото легло за вашите индивидуални нужди.

Размери на леглата в България

Плюшено мече на единично дървено легло в естествена детска спалня.

В България стандартно се произвеждат легла с дължина 190 см и 200 см. Освен дължината, може да срещнете и различни видове ширина.

Срещат се три основни  вида:

  • Единично легло
  • Персон и половина
  • Двойно легло

Единично легло

Единичното легло е подходящо за сам човек. Обикновено то се избира за детски стаи, където често мястото не достига. На него комфортно може да се събере дете от около пет години до тийнейджърска възраст. Подходящо е и за малки стаи за гости.

При този вид легло ще срещнете следните размери: 90/190, 80/190, 90/200 см и др.

Легло персон и половина

Спокойни баща и син, лежащи на разтегателен диван.

То е подходящо за сам човек, който има нужда от повече място по време на сън – например, ако се върти повече или обича да спи по корем. Този размер е идеален и за детската стая, ако детето обича да спи нашироко или иска вечер да се гушка с родител докато заспи. Леглото персон и половина би било идеално и за по-просторна стая за гости. То ще предостави невероятен комфорт на вашите близки, но определено не е подходящото легло за двама.

При него може да срещнете следните размери 120/190, 100/200, 120/200 см.

Двойно легло 

Това е идеалното легло за двама души, подходящо за двойки. Размерите на двойното легло може да са 160/190, 160/200, 180/200, 200/200 см и др. Най-големите размери двойни легла  в някой държави се водят кралско легло.

В България има и някой по-необичайни размери по БДС, които е малко вероятно да откриете в други държави, а именно 82/190, 114/190, 144/200, 164/200 см.

Какви са най-подходящите размери за легло за двама

Млада двойка пиейки кафе върху спалното легло.

Когато избирате правилния размер легло за двама за вашата спалня, трябва да имате предвид няколко фактора. Първо, трябва да измерите размера на спалнята и да прецените какви други мебели искате да вместите в помещението и колко място да оставите за тях. Мебели като скрин, нощно шкафче и фотьойл могат да превърнат спалнята в удобна и завършена стая или изцяло да я „затворят“, ако не пасват.

От стила на леглото ще зависи цялостният стил на вашата спалня. Ако търсите модерен, минималистичен дизайн, изберете легло на платформа с елегантна рамка с нисък профил. Ако търсите по-традиционен дизайн, тапицираното легло с висока табла може да бъде по-добър избор.

Когато правят своя избор, двойките трябва да помислят и за матрака, който ще използват. Някои матраци са по-дебели от други и могат да заемат повече място в спалнята и да изискват по-голяма рамка. 

Матраци с единичен размер или персон и половина са идеални за сам човек, докато матрак с двоен или макси размер е идеален за двойки. Разбира се, трябва да се вземе предвид и височината на партньорите. За комфортен сън и качествена почивка е добре да се прибавят около 30 см към височината на по-високия партньор. Тук е добре да се предвиди и с колко възглавници обичате да спите, защото това също отнема от сантиметрите.

Добре е да обмислите и вида на рамката на леглото, която искате. Например леглата на платформа са ниски до земята и осигуряват елегантен, модерен вид. Леглата на крачета от друга страна са малко по-високи и позволяват по-лесно лягане и ставане, както и ефективно почистване под тях. 

Повечето легла в Европа са на много добра височина от около 50-60 см, за разлика от американските, които са около 60-80 см, или другата крайност – азиатските, които са изключително ниски и близки до пода на около 30 см.

Заради различията на леглата и матраците в отделните държави, винаги се препоръчва да купувате легло и матрак заедно от един и същи производител. В противен случай рискувате матракът да не пасне на рамката и да се озовете с невъзможна за използване комбинация матрак и рамка за легло.

Независимо на какъв модел се спрете, винаги трябва да съобразите височината на леглото, в която се включва и матракът. 

Ако сте високи, може да изберете легло с по-висок профил, за да улесните лягането и ставането. От друга страна, ако е за по-ниски хора, особено за възрастни с проблеми в стави и мобилност, удобно ще бъде по-ниско разположение на леглото. 

Ако се колебаете как да прецените този фактор, препоръчително е на височина леглото да достига някъде около коляното ви. Така, когато седнете на него, коленете ще оформят прав ъгъл и ще е най-комфортно за вас при лягане и ставане.

Как да изберете най-подходящия размер на леглото за двама

Както споменахме, има много важни фактори при избор на едно легло – вида на матрака, размера на леглото и дори неговата рамка. Дали да е високо, или ниско? Как ще се разположи в стаята и ще остане ли място за другите мебели?

Разбира се, когато се избира легло за двама, трябва всички тези фактори да са съобразени с индивидуалните особености на двойката и характерни за нея привички.

В зависимост от размера на спалнята, навиците за сън на двойката и индивидуалните предпочитания, има няколко различни размера легла, които може да са подходящи за двойки.

Най-предпочитаният размер легло за двама е двойно легло с размери поне 180/200 см. Ако в спалнята ви има място, може да се спрете и на легло с размери 200/200 см, чийто размер се нарича и „кралски“. Кралският размер легло е подходящ за двойки, които обичат да имат максимално много пространство, движение и усещане за свобода по време на сън или почивка. При избор на размер на легло за двама следете и да не нарушава естетиката на спалнята. Легло с кралски размер може да ви допада като идея, но да заема твърде много място в по-малка спалня. 

За двойки, които имат по-малка спалня, двойно легло с повдигащ механизъм може да бъде най-добрият вариант. То предоставя достатъчно място за удобен сън за двама души. Повдигащият механизъм позволява лесен и бърз достъп до допълнителното място за съхранение. 

Двойните легла с повдигащ механизъм са красиви, а раклата под тях може да прибере резервни завивки, чаршафи, книги и дори обувки. Така малката спалня няма да е затрупана с вещи, а винаги ще има уютна и подредена атмосфера, в която да си почивате спокойно. 

Запознахме ви с най-популярните размери легла за двама, като подчертахме кои други фактори за удобство трябва да вземете предвид – височина, матрак и свободно пространство.

В крайна сметка изборът на правилния размер на легло за двама е лично решение, което трябва да се вземе с оглед на индивидуалните нужди и предпочитания на една двойка. То трябва да съчетава успешно комфорт, стил и практичност.

С малко проучване и обмисляне една двойка може да намери идеалния размер легло за двама, което да предразполага към възстановяващ и спокоен нощен сън, да е красив център на стаята и едновременно с това да предоставя допълнително място за съхранение.

Ако ви е трудно да откриете сами вашето перфектно легло за двама, ние, от Arreda Casa, можем да ви помогнем. Нашите продукти са специално селектирани от доказани производители, които не само гарантират много високо качество на изработка на мебелите и спазване на устойчиви практики на работа, но и работят в сътрудничество с известни имена в дизайна на мебели.

Това гарантира, че нашите двойни легла, включително и двойни легла с повдигащ механизъм, следват последните тенденции и ще превърнат вашата спалня в перфектното място за отдих и прекарване на време с любимия човек!