Спални

3 красиви идеи за обзавеждане на малка спалня

При обзавеждане на малка спалня винаги изниква въпросът как да съберете в нея всичко необходимо така, че пространството да не изглежда претрупано и нефункционално. Малките стаи крият в себе си голям потенциал, ако се подберат правилните за тях мебели.

В статията ще ви дадем три идеи за обзавеждане на красива малка спалня, които не само да ви вдъхновят, но и да ви помогнат да аранжирате пространството, постигайки комфорт и усещане за простор.

Модерна малка спалня

Ако ви предстои преобзавеждане или обзавеждане на малка спалня, страхът да не я затрупате с вещи и да сте притиснати от пространството сигурно вече ви е обзел.

С нашите експертни съвети и идеи ще можете да превърнете една ограничена по-площ стая в красива и модерна малка спалня, в която с удоволствие да прекарвате време.

Дори и най-скромното и мъничко пространство може да се преобрази в уютна малка спалня. Ето какви подобрения е възможно да внесете:

Добро разположение на мебелите 

Не претрупвайте малката спалня с много мебели. Необходими са ви само малко, но добре разположени мебели, които оставят пространство.

Практични решения за съхранение

Домашен интериорен дизайн на спалня с легло и дървен гардероб, поставени в ъгъла близо до прозореца в модерен апартамент.

Оползотворете всяко пространство по най-разумния начин. Изберете функционален гардероб, шкафове и легло с пространство за съхранение.

Използване не светли цветове за визуално по-просторно пространство

Светлите цветове в топли нюанси ще направят стаята по-просторна и голяма. Подходящи цветове са жълто, зелено, бяло, крем, пастелни или неутрални тонове. 

Ако все пак обичате тъмните цветове, бихте могли да ги използвате като акценти. Възможно е малката спалня да се направи с интересен по-тъмен дизайн, например в тъмносив цвят на една от стените, но трябва много внимателно да се балансира със светли мебели и декорации, за да не се създаде усещане за тясно и тъмно помещение. Ако много държите на тъмен цвят, по-добрият вариант е да имате светли стени, завеси и декорации и мебели в тъмни цветове.

Избирайте по-прибрани и компактни мебели

3D изобразяване на уютна модерна масичка за грим близо до гардероб.

Това най-често са мебели с модерен дизайн. При тях функцията е основна и няма излишни елементи или украси, които да се подават от тях и да заемат допълнително пространство, без реално да вършат някаква работа.

Запазване на максимално много естествена светлина

Не блокирайте прозорците с рафтове, саксии или тежки завеси. Ако държите да има завеси, то нека са от леки и ефирни материи. Най-добър вариант е да сложите щори максимално близо до стъклото (дървени или римски), които да затваряте само при нужда. Влизащата естествената светлина спомага за усещане за простор.

Избягвайте големи и обемисти декорации

Големи възглавници, кресла и килими може да създадат усещане за претрупано пространство и да затворят визуално стаята. Ако много държите да имате кресло в стаята, по-добрият вариант е да го замените с табуретка или пейка със скрито отделение, предназначено за прибиране на вещи или играчки. Изберете по-малки и кокетни декоративни възглавници, вместо големи и обемисти.

Основните мебели, които са ви необходими за красива малка спалня

Удобно легло с поставено декоративно одеяло и гардероб с огледало в светла спалня.

Основният проблем на малката спалня е липсата на пространство. Затова често има опасност по-голямата част от стаята да е заета от една мебел и да не остава място за нищо друго.

Да разгледаме и кои са основните мебели за малка спалня и как те могат да ви помогнат да я направите по-голяма и просторна.

1.    Легло

2.    Гардероб

3.    Скрин или тоалетка

При обзавеждането на малка спалня винаги трябва да започнете от най-важната мебел в нея – леглото. 

Леглото е централен по важност елемент в стаята, но не бива то да е единственото, което я заема. Щом има нужда от още пространство, легло с ракла ще е най-добрият и логичен избор за красива малка спалня.

Макар леглото с ракла да е чудесен начин да спечелите още място за съхранение в малката спалня, няма как да пропуснете и другите две задължителни мебели в спалнята – гардероб и скрин.

Оптималният вариант за малка спалня е да се направи вграден гардероб, който да пасва по размер на стаята. Макар това първоначално да изглежда скъпо, инвестицията ще ви се отплати в дългосрочен план. Така ще сте сигурни, че вашите индивидуални нужди от място за съхранение на вещи ще имат най-доброто и функционално решение.

Вграденият гардероб по размер, съобразен със стаята, особено ако тя има особености като скосове, ще ви спести пространство и няма да се налага да се чудите как да запълвате останалите малки празни ниши. Може да персонализирате неговото вътрешно пространство според вашия начин на живот, комбинирайки място за закачалки с място с рафтове и вътрешни чекмеджета. Така ще имате лесен достъп до дрехи, обувки, чанти или каквото ви е нужно, без да се налага да ровите с часове и да закъснявате за среща или работа.

За допълнително пестене на място, съветваме гардеробът да е с плъзгащи се врати. Това ще ви помогне да запазите максимално компактността на тази мебел и да имате пространство да преминавате свободно. Чудесно решение е да сложите и огледало в стаята, което да създаде илюзия за по-голяма площ, отразявайки  светлина и имитирайки дълбочина. Не избирайте самостоятелно стоящо огледало, а използвайте едната врата на гардероба, за да си спечелите още място.

Три идеи за красива малка спалня

Малката спалня също може да има интересен и грабващ дизайн, който да я прави да изглежда по-просторна.

Препоръчително е внимателно да обмислите какво точно искате да съхранявате в нея. Дали тя ще е вашата спалня, спалня за гости, или детска стая. Това ще ви помогне да вземете оптимални решения за разполагане на мебелите и разпределение на вещите.

Идея за красива малка спалня с помощта на мебели в светли цветове и естествени материали

Съвременна луксозна спалня в хотел с телевизор и гардероб.

Както споменахме, обзавеждането на малка спалня е трудно и изисква доста креативност. Лесен начин да запазите усещането за простор е като използвате легло, скрин и гардероб от една и съща серия, изработени от естествени материали и издържани в светлата цветова гама.

Поради ограничението в пространството на малката спалня тази комбинация е достатъчна да внесе нужната организация, да ви предостави удобство и същевременно да изглежда добре, защото е създадена с цялостна мисъл за съвършена естетика. 

Така ще имате модерна малка спалня, която е стилна и удобна, и има всичко нужно, за да прекарвате спокойно и комфортно времето си в нея.

Идея за красива малка спалня с помощта на скрити пространства

Модерен интериор на спалня и гардероб с жалузи.

В една малка спалня може да има много пространства, които да послужат за направа на скрито местенце. То може да ви осигури допълнително място за дрехи или играчки на детето, ако е детска спалня.

Добра идея би била и да организирате кът за себе си, където да съберете своята козметика. Например една скрита тоалетка в ниша, която е част от вградения гардероб, ще свърши чудесна работа. Чрез плъзгащи се врати или врати тип хармоника може да отваряте и да я използвате сутрин, а през останалото време, със затворени врати, стаята ще запазва своя подреден и красив вид. Столчето се прибира под пространството на тоалетката, а около разположеното в средата огледало може да се добавят редове, на които да подредите бижута, декоративна козметика и грим.

Така няма нужда да се притеснявате дали сте оставили безпорядък след сутрешния си тоалет, защото вградената тоалетка може бързо и лесно да се затвори.

Ако в стаята има скосове, е препоръчително да използвате пространството под тях максимално. Това може да стане чрез шкафове по поръчка, които да го запълнят плътно, или с помощта на кутии за съхранение. Дори и да се изкушавате да поставите малко бюро под скоса, ви препоръчваме да се въздържите. Има голям шанс да ви е неудобно, да не ви достига естествена светлина и  честичко да се удряте при ставане. Не губете добро пространство за подредба, което може да помогне за обзавеждането и декорирането на красива малка спалня.

Идея за красива малка спалня с табла за легло тип шкаф

Бяло легло с табла с книги и свещи.

Леглото с рафт над таблата е чудесен вариант за повече място, особено ако нямате достатъчно пространство и за нощно шкафче. Това е особено подходящо решение в случай, че едната страна на леглото е опряна на стената или между него и гардероба има толкова малко място, че не може да се побере нощно шкафче.

Допълнителният рафт ще замести нощното шкафче и ще позволи да подредите книги, електронна книга, ароматни свещи, картина, както и да поставяте телефона си вечер.

Приложим вариант, който ще ви даде дори още повече място и изцяло ще елиминира нуждата от обемни нощни шкафчета, е да поръчате специално направен тесен и висок шкаф със странични отделения и няколко рафта. Поставен зад леглото, той може да играе роля и на табла, и на шкаф. Така ще имате възможност да  поберете много неща, а визуално шкафът ще създаде красива и подредена визия на леглото, придавайки му завършен вид. 

С толкова много място може да поберете не само книги и други полезни вещи, но и да поставите декорация на най-горната табла. Картина в светли и пастелни цветове, които да допринасят за усещане за простор, или друг ярък цветен елемент, който да внесе модерен и интересен почерк в дизайна.

Представихме ви три красиви идеи за обзавеждане на малка спалня и трикове как може да я направите по-просторна, прибрана и удобна. Разбира се, може да ги съчетаете за максимално удобна и красива малка спалня. Ако се затруднявате да направите цялостната концепция за визията на своята малка стая и имате въпроси, от Arreda Casa сме насреща, за да ви помогнем.