Спални

Как да изберете качествено легло за модерна спалня

Как да изберете качествено легло за модерна спалня - Arreda.bg

Спалнята е мястото, където може да се отпуснете и да си починете след дълъг ден, прекаран в задачи и работа. В нея най-важна роля играе качественото легло, което е основен фактор за вашия комфорт и пълноценна почивка.

В статията ще разгледаме какви характеристики има красивото, удобно легло и как да го подберете така, че да се вписва във вашия модерен интериор, същевременно предоставяйки нужния комфорт. Ще ви представим и три от най-харесваните модели качествени легла, които може да откриете на Arreda Casa.

Какво прави една спалня модерна

Модерният италиански стил на обзавеждане има един основен принцип – той трябва да е максимално изчистен, с акцент върху качествени и първокласни материали. За разлика от тенденцията за максимализъм, богато орнаментиране и струпване на много мебели и интериорни компоненти, модерният дизайн изповядва философията, че формата следва функцията. В него се залага на чисти линии и отворени, светли пространства. В интериора това може да се постигне чрез прозорци от пода до тавана и използване на светли цветове за стени, завеси и основни мебели.

Определящи елементи за мебелите в една модерна стая са:

  • Изчистени линии и минимално орнаментиране;
  • Приоритизиране на функция над декорацията и оставяне на максимално свободно пространство, за да не се получава струпване на мебели;
  • Неутрални цветове за основа – базовата гама на модерния дизайн залага на цветове в бялата, сива, и черна гама, както и на пастелни тонове.

За да създадете модерна спалня, която да е елегантна и удобна, е добре да заложите на естествени елементи с най-високо качество, като например дърво, текстил или метал. Основната цветова гама за стените и големите мебели като леглото и гардероба е препоръчително да е неутрална, с вдъхновени от природата нюанси на кафяво, бяло, бежово или пастелни тонове. Допълнителните акценти в малките интериорни решения (възглавници, картини и декорации) могат да са в контрастни, свежи цветове като червен, син, зелен и жълт цвят.

Характеристики на качественото легло 

Луксозна спалня с легло и нощни шкафчета. Концепция интериор, дом, комфорт, хотел.

В нашата статия Дизайнерско обзавеждане за спалня – лукс или добра инвестиция разгледахме в подробности защо е важен изборът на качествени мебели за спалнята. Селектирането на качествено легло е ключов фактор за вашето душевно и физическо здраве, затова сега ще ви разкажем на какви характеристики трябва да отговаря то.

Основни характеристики на качественото удобно легло:

  • производителят да е с доказан опит и да предоставя нужните гаранции за качество, така че леглото да не създава проблеми след време или да има нефункционални ръбове или форми;
  • да е изработено от първокласни материали, които да не ви вредят докато спите, например да има интензивна миризма на смола от дървените елементи;
  • да има видимо добре изпълнени детайли;
  • да дава усещане за стабилност и здравина;
  • да запазва не само своя красив вид, но и да предоставя удобство дълго време.

Качественото легло трябва да отговаря на тенденциите в съвременния интериор за семпъл дизайн, следващ функцията на дадена мебел. То най-често съчетава изчистени линии и по-малко елементи, за да се създаде усещането за една просторна, модерна стая.

Макар големите легла често да са мечта за повечето семейства, е добре да се съобрази мястото, предвидено за леглото. За да отговаря на тенденцията в модерния дизайн за простор и свобода в стаята, около него трябва да има достатъчно място, за да можете да преминавате спокойно.

Нека разгледаме и останалите основни елементи на едно качествено легло за модерната спалня.

Матрак и основа на красивото легло с по-високо качество

Афроамериканска продавачка помага на клиентите да изберат ортопедичен матрак в магазин. Млада двойка купува матрак и легло и различни аксесоари за спално бельо.

При избор на удобно легло винаги трябва да обърнете внимание и на матрака, и основната структура на леглото. Добре е и двете да са създадени от производител, който има дълги години опит и се е доказал на пазара като надежден. Затова в Ареда ви предлагаме подматрачни рамки от италиански фабрики, които надминават драстично качеството, което обикновено се среща при българските производители.

При матрака е задължително да се запознаете с различните предлагани пълнежи и видовете матраци, тъй като те са важен фактор за добрия нощен сън. Матраците с мемори пяна, пружини или латекс създават различно усещане. От Arreda Casa с удоволствие можем да ви предложим и да ви консултираме при избор на матрак и качествено легло, като за целта трябва само да се свържете с нас по телефона или на имейл.

Комфортното легло не само гарантира, че всяка вечер ще се наслаждавате на пълноценен сън, но и ви предпазва от шанса да страдате от болки в тялото или раздразнителност, поради недоспиване.

Височина на качественото легло

Структурата на леглото също е важен елемент, допринасящ за модерния стил на стаята. Тук основен фактор е дали леглото ще е повдигното на крачета или няма да има място между него и пода, и краченцата му ще са съвсем малки колкото да се нивелира мебелта. Леглата, стъпили на пода, с пространство за съхранение позволяват да съхранявате рядко използвани вещи под тях. Друга опция е леглото да е със странични чекмеджета, при които достъпът е по-лесен, но пространството за съхранение е една идея по-малко. Възможно е леглото да е стъпило на пода, но да не се предвиди място за съхранение, което пък често облекчава бюджета.

Леглата на крачета се препоръчват и когато искате да имате възможност да отстранявате праха в дома по-лесно, защото крачетата дават възможност дори на робот прахосмукачка да мине без проблем и да отстрани 100% от домашния прах, натрупан под мебелите.

Изборът на високо или ниско поставено легло има значение и за вашето удобство. Препоръчва се да съобразите височината на леглото и матрака с вашата собствена височина. Съотношението трябва да е такова, че да можете комфортно да седнете на леглото, без стъпалата ви да са във въздуха или да усещате леглото прекалено ниско. Това гарантира, че леглото ще ви бъде максимално комфортно. За възрастни хора не се препоръчват ниски легла, тъй като на тях би им било трудно да се изправят от тях. Тези легла от своя страна имат много младежка визия и са предпочитани от друга аудитория.

При детските стаи имаме 2 подхода – или се предвижда ниско легло, така че детето да не падне или се залага на визия в която има чекмедженца за съхранение с презумпцията, че детските стаи са малки, а играчките в тях много. Друга опция е поставяне на 2 матрака един върху друг, като долният може да бъде изтеглен само при нужда – например ако има гостенче с преспиване или ако 2 деца споделят една стая в която няма място за 2 легла.