Мебели

Как да изберем идеалния диван за нас?

Модерна мека мебел в оранжево и бяло

Купуването на диван е като брака: виждаш го, влюбваш се в него, водиш го у дома и години след това сте щастливи.

Но реалността не е толкова проста. За да сте сигурни в трайността на връзката, трябва да изберете правилния диван – като модел, цвят, дизайн и функционалност.

Ето и няколко стъпки, които ще Ви помогнат при избора на диван:

Формата

Има много видове дивани, но кой е най-подходящият за вас? Затова първо съобразете размера и стила на стаята. За малките помещения е хубаво диванът да е повдигнат на крачета, за да създава илюзия за пространство. При по-големите може да си позволите гъвкавост, съобразете с интериора.

Размера

Почти е невъзможно да си представите тази мебел как ще стои в стаята ви, на фона на всички останали дивани в шоурума. Затова измерете мястото, на което планирате да го поставите, а ако сменяте стар диван, съобразете се с  неговия размер. Допитайте се до консултанта в шоурума – той ще Ви помогне за правилното позициониране и размери на дивана.

Материалът

Вместо да се фокусирате върху тапицерията, обърнете по-голямо внимание на конструкцията на дивана. Твърдата дървесина е по-трайна спрямо бора. Обърнете внимание дали отделните елементи са лепени или са захванати с нитове и метални скоби. Поинтересувайте се какъв е пълнежът. Полиуретановата пяна е многократно по-устойчива от дунапрена. Задължително е диванът да има ластични колани, които ще Ви дадат по-голям комфорт при седене. Ако обичате по-меко сядане, то вашият диван трябва да има и повърхностен слой от гъши пера. Това е като избиране на матрак – от собствените предпочитания зависи колко удобно ще се чувствате.

Височина на гърба и подлакътниците

Средната височина на гърба на дивана е около 90 см, като някои съвременни модели са около 80 см. Според експерти по-високата облегалка седи по-добре срещу стена, доколкото по-ниската е по-стилна. Някои дивани са снабдени с механизъм за повдигане и опора на главата, като по този начин получавате едновремено елегантността на ниската облегалка и удобството на високата . Що се отнася до височината и широчината на подлакътника, съобразете дали ще ползвате дивана и за сън. Ако заложите на широки подлакътници, имайте предвид, че те „изяждат“ от пространството за сядане.

Съвременните дивани имат много варианти за промяна на височината на облегалката. Има и опции, в които облегалката може да се движи напред и назад, осигурявайки различна дълбочина на сядане. Това също трябва да се съобрази с Вашето помещение, тъй като дълбочината на тези дивани е по-голяма от нормалното.

Платът

Дамаска или кожа? Ако вече имате един от тези варианти, може би трудно ще бъдете убедени за другия. Кожата се почиства по-лесно, изглежда луксозно, но изисква по-специална поддръжка. Ленът и памукът държат хладно през лятото и топло през зимата, но задържат петна. Екпертите препоръчват за семейства с деца- плат, който е здрав и издръжлив на често почистване или диван със сваляем калъф.

Когато се спрете на кожа – поинтересувайте се от къде е добита? Как и дали е обработена?

Кожата бива общо казано 3 вида – обработена кожа, анилин кожа и семианилин. Обработената кожа е по-често разпространена и с по-ниска цена. Тя има различни дебелини и обработката и позволява по-лесно почистване и по-голям избор на цветове и щампа. Анилин кожата е необработена кожа. Тя е жива и с нея трябва да се внимава – попива петна и се обработва само със специални препарати. Анилин кожата е най-красива и обикновено с най-високата цена. Тя може да носи белезите на животното, както и може да има разминаване в тоналността на кожите, използвани за ушиването на Вашият диван – но точно там се крие красотата и. Семи анилин е комбинация между обработена кожа и анилин.

Когато избирате Вашият диван, винаги се доверявайте на консултантите в магазина.

Нашият опит ни е научил, че всеки миг от живота ни е специален. Дори едно просто действие като да седиш на дивана, може да изрази сила на характера. Затова сме подбрали много внимателно фабриките за мека мебел, с които работим. Този избор се основава на добър вкус и практичност, висок професионализъм и внимателно проучване на всеки продукт.

Доверете ни се!

Вашият коментар