Кухни, Мебели

Мода и класика в обзавеждането за трапезария

Кухня и трапезария в модерно студио

Трапезарията е стаята, в която прекарвате най-много време и която най-често е не само пред вашия, но и пред погледа на близки и приятели. Дали за вечерно събиране, или за следобедно кафе, тази стая трябва да отразява вашата същност, да е удобна и същевременно стилна, за да посрещате спокойно гости в нея.

Неслучайно обзавеждането на трапезарията често отнема повече време и енергия, отколкото това на другите стаи. Объркване в този процес може да предизвика изобилието от стилове и всевъзможните варианти за тяхното съчетаване. Възниква и въпросът дали да заложите на класически, или на по-модерен стил в обзавеждането?

В статията ще разгледаме кога е по-подходящо да изберете класически и кога модерни мебели за трапезарията. По този начин се надяваме, че ще успеем да ви помогнем да се ориентирате кой стил е подходящ за вас и вашия дом.

Обзавеждане за трапезария

Съвременните тенденции в обзавеждането за трапезария предлагат голямо разнообразие от стилове и дори позволяват да съчетаете различни елементи от тях, според вашия вкус и нужди.

Но два стила сякаш винаги са изправени един срещу друг – класически и модерен. Когато избирате на кой да заложите, освен вашите лични предпочитания е добре да съобразите и типа пространството, с което разполагате, както и какво искате да е цялостното усещане за него.

Класическо обзавеждане за трапезария

Луксозен комплект маса и столове в интериора на трапезарията в класически стил

Обзавеждането за трапезария в класически стил се смята за вечно и винаги актуално. При класическите мебели за трапезария задължително присъстват много изразени орнаменти и детайли от естествено дърво. Понякога може да включват и цветови десени, повлияни от флората или фауната, но основа при тях са изчистени десени в бялата и бежовата гама, съчетани със златни или сребърни елементи.

Класическият интериор би бил по-подходящ за вас, ако обичате повече детайлно направени елементи и естествени цветове, вдъхновени от природата – меки земни багри като кафяво, зелено и бяло, с по-плавно преливащи се форми и никакви ярки и силно изпъкващи цветове.

Може да изберете между комплект маса и столове, издържани в един стил, или да направите ваша собствена комбинация според вкуса и нуждите ви. В случая е много важно да се съобразите с мястото, с което разполагате, с начина, по който бихте разположили мебелите, както и дали те ще си паснат добре, за да създадат желания интериор.

Ако разполагате с повече пространство, вашата класическа трапезария може да комбинира комплект маса и столове за хранене в едната част на стаята и отделен малък кът с подходящи мебели за следобедно кафе. По-големият комплект класически мебели може да е разположен в зоната на стаята, която искате да се превърне в неин фокус. По този начин ще обособите център на трапезарията, привличащ вниманието и създаващ усещане за баланс. Това централно място може да е до камина или до големи френски прозорци с изглед към градина.

Идея от Arreda Casa за класическо обзавеждане за трапезария

След като сте избрали класически, стилен комплект маса и столове, над него може да поставите подходящо осветително тяло в класически стил, което да впечатлява с множество кристални, а защо не и златисти орнаменти. 

Комбинацията от класически мебели за трапезария Camel Group Treviso и полилей в класически стил биха изглеждали великолепно. Красивите наситени кафяви и бежови цветове на масата и столовете ще бъдат в идеален синхрон с разкошните разновидности на полилеи със златни или сребристи цветове и кристални елементи. 

След като сте създали центъра на трапезарията и големите основни мебели са разположени, може да пристъпите към избор на декорации, които да придадат отличителен почерк на стаята. Помислете за предмети на изкуството като картини и скулптури или обмислете вариант за декорация с огледало с класическа рамка с орнаменти.

Избирайки комплект класически мебели, вие ще постигнете красивата визия, за която дизайнери и производители са работили с много страст и отдаденост.

Модерно обзавеждане за трапезария

Модерна трапезария с оранжеви тапицирани столове на луксозен апартамент.

Модерните мебели често включват класически и ар деко елементи, както и заемки от гръцки и римски стилове, но при тях основен принцип е, че формата следва функцията. Затова не е учудващо, че те са с максимално изчистен минималистичен дизайн, в който няма никакви излишни орнаменти. Въпреки това се акцентира върху качествени първокласни материали. Така модерните мебели успяват да придадат елегантен и изтънчен модерен щрих на трапезарията.

В техния дизайн ще откриете разнообразие от материали – естествени като дърво и камък, метални, хромирани, стъклени и дори пластмасови елементи. Много често при италианските модерни мебели за трапезария  може да се види как всички тези материали са идеално съчетани за постигане на модерна визия и същевременно предоставяне на абсолютен комфорт при употреба.

При класическите мебели цветовата гама акцентира предимно върху тъмно и светли бежови, кафяви и бели цветове. Модерните мебели пък залагат на нюанси на кафяво, крем, черно, сиво и бяло като основни, а акцентите са ярки, свежи и весели цветове като жълто и червено, зелено и синьо.

Модерните мебели за трапезария успяват да съчетаят много от най-добрите качества в съвременния интериорен дизайн – използване на по-малко елементи и по-изчистени дизайни, за да се създаде непретрупано и запомнящо се пространство.

Естествена светлина и цветни, раздвижени елементи са задължителни в модерния интериор. Един добър принцип, който може да следвате при избор на модерни мебели за трапезария, е „по-малко е повече“. По този начин ще създадете усещане за свободно и просторно модерно пространство.

Ако разполагате с отделна голяма трапезария или с малка площ към кухнята, модерните мебели за трапезария ще ви помогнат да обособите мечтания кът.

При по-малка площ може да заложите на естествени, светли цветове за по-големите мебели като маси, дивани, плотове и шкафове, които да отразяват светлината и да направят пространството да изглежда визуално по-голямо. Разбира се, за да запазите духа на модерния интериор, е препоръчително да добавите цветни елементи, разкриващи вашия собствен стил – интересни килими, възглавници, покривки.

Интериорен дизайн на модерна трапезария, черна маса и сини столове

Чудесно решение за спазване на стила са цветните модерни столове за трапезария. При избор на материи заложете на кожа и естествени тъкани с различна текстура, като избягвате тежките и силно орнаментирани елементи. За сметка на тях включете множество метални и хромирани елементи – столове с метални крачета, огледала с метална рамка, дръжки на шкафове и осветителни тела с метални части.

Идеи от Arreda Casa за модерно обзавеждане за трапезария 

Ако разполагате с повече място, може да изберете комплект мебели за трапезария и отделно да създадете няколко модерни къта. Единственото условие е всички цветове в обзавеждането за трапезария да се допълват и да създават балансирано усещане.

Чудесен пример за модерен комплект са мебелите от италианския производител Target Poing от серия Eclipse. С интересните овални, преплетени форми на краката и възможност за избор на плот от дърво или стъкло, те биха създали идеален модерен център на трапезарията, грабващ вниманието и създаващ комфорт. 

При избора на столове може да се спрете на кожен вариант с по-висока облегалка или на столове, наподобяващи кресло, с меки тапицерии от плат. 

След като сте създали вашия център, до кухненския остров може да поставите два високи бар стола, за да се получи идеалното място за бърза закуска. Разположете и малка кръгла маса с два стола в някой ъгъл на трапезарията, за да получите уютен кът за четене и чаша кафе.

Ако обичате мрамор и искате вашето модерно обзавеждане да включва този елемент, изберете модел маса с мраморен плот. Такъв стилен вариант е Target Point SYNCRO 150. С тъмен или светъл мраморен плот, тя може да се комбинира чудесно със столове в по-ярки цветове.

В случай, че не разполагате с голямо пространство и нямате нужда от повече места за сядане, помислете за вариант да разположите средно голяма квадратна маса като модел Vega от Target Point заедно с по-прибран модел столове като Toledo от същия производител.

Ако търсите кръгла маса с четири места за сядане, може да се спрете на модел Bamboo от италианския производител Sedit. С красив огледален плот и интересно преплетена основа, тази маса има механизъм и скрит допълнителен плот, който да използвате при нужда от повече места.

Това бяха основните разлики при избор на класически или модерен стил на обзавеждане за трапезария.

Ако обичате по-просторни и раздвижени пространства с ярки цветове, то за вас е по-подходящ модерният стил и модерните мебели за трапезария.

Ако обичате по-структурирано и подредено пространство, с повече елементи като дърво и изобилие от орнаменти, особено в бежови и златни нюанси, то за вас по-подходящ би бил класическият стил и съответно класически мебели за трапезария.

След като ви разказахме за модерния и класически стил, както и кога е добре да изберете комплект мебели или да съчетаете отделни, се надяваме да сме ви вдъхновили и вече да имате представа как искате да изглежда вашата перфектна трапезария.

Може да откриете и други стилни красиви идеи за вашия дом в нашия блог.